Головна » Це важливо! » 25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

Всесвітній день боротьби проти малярії відзначається щорічно 25 квітня починаючи з 2008 року. У травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ він був встановлений спільно з Всесвітньою асамблеєю з охорони здоров’я і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я.

Мета проведення Міжнародного дня боротьби проти малярії – роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення громадськості необхідності профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.

За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією захворює більш 500 мільйонів чоловік, а більше  мільйона людей  помирає від цієї хвороби. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть у деяких частинах Європи.

ВООЗ розробила нову глобальну стратегію боротьби з малярією на 2016-2030 роки.

У новій стратегії висунута мета щодо зменшення кількості випадків захворювання до 2020 року на 40%, а до 2030 року –  як мінімум на 90%. У ній також поставлена ціль елімінації хвороби до 2030 року, як мінімум, у 35 нових країнах. Стратегія являє собою комплексну основу для розробки країнами цілеспрямованих програм, які дозволять закріпити і прискорити прогрес на шляху до елімінації малярії.

Що таке малярія

Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба дуже поширена в країнах з тропічним кліматом, проходить з тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, високого підвищення температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. За тяжкою злоякісного перебігу хвороба може закінчитися смертю.

Сьогодні у світі від малярії щороку вмирає більше мільйона людей, серед яких багато дітей. 90% всіх випадків зараження реєструється в Африці.

Як поширюється малярія?

1.     Збудниками малярії є паразитичні найпростіші, що називаються плазмодіями. Вони потрапляють у кров людини через укус самки малярійного комара.

2.     Паразити проникають у клітини печінки інфікованої людини і там розмножуються.

3.     Коли якась клітина печінки руйнується і вивільнює паразитів, вони починають вражати червонокрівці інфікованої особи, в яких продовжують розмножуватись.

4.     Коли червонокрівці розриваються, паразити виходять з них і вражають ще інші червонокрівці.

Цикл ураження і руйнування червонокрівців продовжується. Зазвичай кожного разу, коли руйнуються червонокрівці, у хворого з’являються симптоми малярії

Симптоми малярії

Малярія – хвороба «тропічна» однак у природно-кліматичних умовах розташування нашої області, при наявності водойм, де існують умови для виплоду та розвитку переносника, та досить високому температурному режимі, який спостерігається влітку в останні роки, існує небезпека виникнення місцевих випадків малярії. Тому про симптоми хвороби повинні знати всі жителі Київщини.

Основним симптомом малярії є лихоманка, що виникає тільки тоді, коли концентрація паразитів у крові досягає певного рівня.

Розрізняють 4 форми малярії, викликані різними видами збудників: триденна, чотириденна, тропічна й так звана овал-малярія. Кожна форма захворювання має свої особливості, але для всіх характерні загальні симптоми: приступи лихоманки, збільшення селезінки й анемія.

Існують 4 періоди перебігу хвороби:

– інкубаційний (первинний латентний);

– період первинних гострих проявів;

– латентний вторинний;

– період рецидивів.

Тривалість інкубаційного періоду прямо залежить від виду збудника. Наприкінці його з’являються так звані симптоми – провісники захворювання: головний біль, озноб, болі в м’язах.

Гострий період характеризується приступами лихоманки. Під час приступу спостерігається чітка зміна стадій ознобу, лихоманки й потовиділення. Під час ознобу, який може тривати від півгодини до 3 годин, температура тіла підвищується, але хворий ніяк не може зігрітися, спостерігається ціаноз кінцівок. Пульс частішає, артеріальний тиск підвищується, а дихання стає поверхневим.

Період ознобу закінчується й наступає пропасний період, хворий зігрівається, при цьому температура тіла може піднятися до 40-41С. У хворого червоніє обличчя,  шкіра стає сухою й гарячою, відзначається психоемоційне порушення, занепокоєння, затьмарення свідомості. Хворі скаржаться на головний біль, іноді з’являються судоми.

До кінця періоду лихоманки температура тіла дуже швидко знижується, що супроводжується профузним (дуже рясним) потовиділенням. Хворий швидко заспокоюється й засинає. Далі наступає період, під час якого у хворого малярією буде зберігатися нормальна температура тіла й задовільне самопочуття. Але приступи будуть повторюватися з певною циклічністю, яка залежить від типу збудника.

На тлі приступів у хворих спостерігається збільшення селезінки, печінки, розвиток анемії. При малярії страждають практично всі системи організму. Найтяжчі наслідки – для серцево-судинної (кардіодистрофія), нервової (неврити, невралгії, мігрені), сечостатевої (нефрит) і кровотворної систем.

Зазвичай у кожного хворого реєструються 10-12 гострих приступів, після чого інфекція загасає і наступає вторинний латентний період малярії.

При неефективному або неправильному лікуванні через кілька тижнів або місяців виникають рецидиви захворювання.

Профілактика малярії

Рекомендується особам, які планують поїздки в країни з жарким кліматом, заздалегідь звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання для отримання консультації та порад  щодо запобігання захворювання на малярію.

Засоби попередження хвороби: вживання протималярійних препаратів та захист від укусів комарів.

Найбільш поширеним протималярійним препаратом є делагіл (хлорохін), вживання якого треба починати за тиждень до виїзду. Лікар надасть поради щодо до схем прийому препаратів в період перебування в малярійній місцевості для дітей та дорослих.

Після прибуття до країни призначення доцільно проконсультуватися з лікарем посольства про необхідність хіміопрофілактики малярії в конкретному місці перебування, термінах проведення її, а також про протималярійні препарати, які можна придбати в місцевій аптечній мережі, та схеми і дози їх вживання.

Захист від укусів комарів повинен здійснюватися як під час перебування в приміщенні, так і поза ним. Малярійні комарі нападають на людину найчастіше ввечері, з настанням сутінок, та вночі. В цей час бажано носити одяг, що прикривав би більшу частину тіла (одяг з довгими рукавами, довгі брюки, сукні та ін.). Відкриті частини тіла, особливо під час перебування поза приміщенням у присмерку, для запобігання нападу комарів, слід змащувати репелентами у вигляді кремів, лосьйонів, спиртових розчинів, аерозолів, які дозволені для застосування. Репеленти наносять на шкіру тонким шаром, уникаючи попадання їх на слизові оболонки. При необхідності ним же можна просочувати одяг. Тривалість дії репелентів залежить від навколишньої температури та вологості; за високих їх показників – 30-50 хвилин, за помірних до 3-4-х годин. Використання репелентів особливо доцільне, коли працюють в польових умовах (джунглі, плантації каучуку та ін.). Знімають репелент з шкіри водою з милом, при цьому механічні засоби (губки, щітка та ін.) не використовувати. У випадку попадання репеленту на слизові оболонки їх потрібно негайно промити водою, бажано перевареною, або слабким розчином охолодженого чаю. Використовування репелентів при травмах і захворюванні шкіри протипоказано.

У сутінки, після заходу сонця, бажано перебувати в приміщенні, недосяжному для зальоту комарів. Для попередження зальоту комарів до приміщення двері й вікна повинні бути закриті проти москітною сіткою. Спати слід під сітчаною запоною, краї якої треба старанно заправити під матрац. При виявленні комарів, що залетіли до помешкання, їх знищують механічно, або за допомогою аерозольних інсектицидів. Житлові приміщення рекомендується щоденно провітрювати. Можуть використовуватися також електрофумігатори та антимоскітні спіралі. Після експозиції інсектициду протягом 20-30 хвилин приміщення слід провітрити, не знімаючи захисних сіток з вікон та дверей. Доцільно також обробити інсектицидами та репелентами запони, сітки на дверях та вікнах (незалежно від наявності кондиціонерів).

Після повернення додому необхідно звернутися до дільничного лікаря і повідомити про Ваше прибуття з тропічних країн. Лікар може призначити подальший прийом протималярійного препарату.

В окремих випадках захворювання на малярію може виникнути і в більш пізні терміни, навіть при вживанні протималярійних препаратів. Тому, при нездужанні, що супроводжується підвищенням температури – негайно звернутися до лікаря. Протягом 2-х років після повернення додому при будь – якому захворюванні не забувайте нагадати лікарю, який Вас лікує, про те, що Ви були в тропіках.

Пам’ятайте, що чим ретельніше і чіткіше ви будете виконувати правила профілактики малярії, тим менша буде вірогідність захворіти цією небезпечною хворобою.

Т.Г. Стрельцова

заступник головного лікаря

з медичного обслуговування населення 

Павлоградського районного ЦПМСД

За матеріалами:

Інтернет-ресурсів