Головна » Всесвітні дні » Всесвітній день боротьби проти сказу

Всесвітній день боротьби проти сказу

Лікарі вкотре нагадують, що сказ належить до особливо небезпечних  інфекційних хвороб. Вірус інфікує домашніх і диких тварин та передається людям у результаті тісного контакту з інфікованою слиною при укусах або подряпинах.

Сказ – небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. У разі вчасного звернення постраждалого до лікувальної установи проводиться щеплення антирабічною вакциною, яка попереджає захворювання і рятує життя. У разі несвоєчасного проведення вакцинації після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Сказ є інфекцією, при якій, як правило, точно відомо момент зараження (укус, ослинення), що дає можливість відразу призначити специфічне лікування. Інкубаційний період складає від 10 днів до 3-4 місяців. Загальна тривалість хвороби 5-8 днів, іноді 10-12 днів. Перші ознаки хвороби проявляються підвищенням температури до 37,2-37,3 °C, пригніченим станом, поганим сном, безсонням і занепокоєнням хворого. Після чого спостерігається підвищена чутливість: різка реакція на світло, шум, проявляється агресія, з’являються галюцинації, відчуття страху (світлобоязнь, водобоязнь).  У результаті важких паралітичних розладів дихання настає смерть.

Якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку  і звернутися до травмпункту. Єдиним захистом від хвороби є щеплення. Необхідною умовою є з’ясування ім’я та адреси господаря тварини. Це необхідно для того, щоб ветеринар міг спостерігати за станом тварини протягом 10 діб від моменту укусу.

Профілактика цього смертельно небезпечного захворювання та заходи боротьби з ним, полягають у щорічній вакцинації домашніх тварин проти сказу. Вакцина проти сказу, згідно з законодавством, закуповується за кошти Державного бюджету України.

Лікар- травматолог  В.О.Матвєєв