На жаль, у наш час інноваційних технологій і винаходів людина так і не змогла придумати спосіб позбутися від шкідників у своєму побуті.
Всім відомі гризуни-миші і щури є вельми численними представниками класу ссавців. Ведуть гризуни напівпідземний спосіб життя у глибоких норах. Харчуються ці тварини на поверхні, спричиняючи масу незручностей людині: псують продукти харчування і запаси зернових.
Однак найбільшої шкоди вони завдають людині як збудники та переносники різних захворювань. Хвороби, які передаються щурами і мишами людині, належать до числа небезпечних інфекційних захворювань. Вони можуть передаватися як від паразитів, які переносяться щурами та мишами (кліщі, блохи), так і через неякісну воду і неякісні продукти споживання.
Передаються щурами і мишами такі небезпечні захворювання як лептоспероз і токсокароз, які медики відносять до найбільш небезпечних інфекцій у світі (носіями яких є тварини).
Всі хвороби, що передаються щурами і мишами, дуже небезпечні для людського організму. Варто пам’ятати про те, що людина сама повинна опікуватися своїм здоров’ям. Потрібно постійно проводити профілактику вищезазначених небезпечних інфекцій. Слідкуйте, щоб у вас в будинку не заводилися гризуни – проводьте санітарні обробки приміщень.
Профілактика захворювань
Тому дотримання профілактичних заходів для того, щоб зменшити ризик зараження хазяїна квартири, дуже важливі:
- людині краще не контактувати з гризунами та їх фекаліями;
- роботу в приміщеннях, де можуть перебувати миші, проводять тільки в захисному одязі, пізніше її необхідно спалювати або проводити дезінфекцію;
- категорично заборонено вживати в їжу продукти, що мають сліди присутності гризунів;
- продукти слід зберігати в закритому приміщенні або посуді, недоступною для шкідників;
- обов’язково мити руки перед їжею;
- проводити вологе прибирання, використовуючи дезінфікуючі розчини;
- не допускати накопичення сміття і відходів на території дачі, будинку і в квартирі;
- проводити знищення оселилися гризунів;
- не купатися в природних водоймах, особливо не дуже чистих;
- контролювати чистоту в приміщенні та в місцях зберігання харчових продуктів.
Сімейний лікар
КЗ «Павлоградського РЦПМСД»БСР ДО» Чуєнко Б.Г.