Головна » Всесвітні дні » День безпеки пацієнтів

День безпеки пацієнтів

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким запроваджується відзначення Дня безпеки пацієнтів.

Згідно з Указом Президента № 648/2019 від 4 вересня 2019 року, День безпеки пацієнтів проводитиметься щорічно 17 вересня.

У документі зазначається, що рішення було ухвалене, «визнаючи забезпечення безпеки пацієнтів одним із важливих елементів надання якісної медичної допомоги та підтримуючи рішення 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я».

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Безпека пацієнтів є основоположним принципом медичної допомоги. Кожному етапу в процесі надання допомоги властива якась певна небезпечність.

Несприятливі реакції можуть наступати в результаті яких-небудь проблем, пов’язаних з практикою, продуктами, процедурами або системами. Для поліпшення безпеки пацієнтів необхідні комплексні зусилля в рамках всієї системи, включаючи широкий ряд заходів щодо поліпшення результатів діяльності, у тому числі інфекційний контроль, безпечне використання лікарських засобів, безпеку обладнання, безпечну клінічну практику та безпечні умови для надання допомоги.

 10 ФАКТІВ ПРО БЕЗПЕКУ ПАЦІЄНТІВ

Безпека пацієнтів є серйозною проблемою глобальної охорони здоров’я. За оцінками, у розвинених країнах здоров’ю кожного десятого пацієнта заподіюється шкода під час його лікування в лікарні.

На даний момент часу з кожних 100 госпіталізованих пацієнтів 7 в розвинених країнах і 10 в країнах, що розвиваються набувають інфекції, пов’язані з медико-санітарною допомогою. Щороку такі інфекції вражають сотні мільйонів пацієнтів у світі.

В даний час все ширше визнається той факт, що безпека пацієнтів і якість медико-санітарної допомоги є одними з найважливіших параметрів загального охоплення медико-санітарними послугами. У 2002 році держави-члени ВООЗ схвалили резолюцію Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я про безпеку пацієнтів.

Факт 1
Забезпечення безпеки пацієнтів становить серйозну проблему для глобальної охорони здоров’я. За останні роки країни почали все більше усвідомлювати важливість поліпшення безпеки пацієнтів. У 2002 році держави-члени ВООЗ прийняли резолюцію Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я з безпеки пацієнтів.

Факт 2
За оцінками, здоров’ю кожного десятого пацієнта в розвинених країнах заподіюється шкода під час його перебування в лікарні. Ця шкода може бути викликана цілим рядом помилок або побічних ефектів ліків.

Факт 3
Ймовірність заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів у лікарнях в країнах, що розвиваються вище, ніж у промислово розвинених. Ризик придбання
внутрішньолікарняної інфекції в деяких країнах, що розвиваються в 20 разів перевищує аналогічний показник у розвинених країнах.

Факт 4
У будь-який момент часу 1,4 мільйона людей у ​​світі страждають від придбаних у лікарнях інфекцій. Гігієна рук є найважливішою мірою для зниження показників внутрішньолікарняної інфекції та запобігання розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

Факт 5
Як мінімум, 50% медичного обладнання в країнах, що розвиваються непридатне для використання або використовується тільки частково. Часто обладнання не використовується через відсутність навичок роботи з ним або відповідної продукції. У результаті цього не можуть проводитися діагностичні процедури або лікування. Це призводить до неточного або
неправильного діагнозу або лікуванню, які можуть поставити під загрозу безпеку пацієнтів і привести до серйозних травм або смерті.

Факт 6
У деяких країнах частка ін’єкцій, зроблених шприцами і голками, використовуваними повторно без стерилізації, досягає 70%. Це піддає мільйони людей небезпеці інфікування. Щорічно небезпечні ін’єкції призводять до 1,3 мільйона випадків смерті, головним чином, в результаті передачі з кров’ю патогенних мікроорганізмів, таких як вірус гепатиту В, вірус гепатиту С і ВІЛ.

Факт 7
Хірургічна операція є одним з найскладніших медичних втручань у здоров’я людини. Щорічно більше 100 мільйонам чоловік потрібне хірургічне лікування за різними медичними показаннями. В результаті проблем в галузі безпеки хірургічних операцій в розвинених країнах виникає половина всіх побічних ефектів, які призводять до смерті або інвалідності.

Факт 8
Економічні переваги поліпшення безпеки пацієнтів очевидні. Дослідження показують, що додаткова госпіталізація, судові витрати, придбані внутрішньолікарняні інфекції, втрачений дохід, інвалідність і медичні витрати обходяться деяким країнам від 6 до 29 мільярдів доларів США в рік.

Факт 9
У сферах діяльності з передбачуваним підвищеним ризиком, таких як авіація і атомні станції, рівень безпеки набагато вище, ніж в охороні здоров’я. Так, наприклад, лише одна людина з 1 мільйона, що здійснюють повітряні перельоти, піддається ризику нанесення йому шкоди. Для порівняння – такому ризику під час отримання медичної допомоги піддається одна людина з 300 пацієнтів.

Факт 10
Переживання пацієнтів і їхнє здоров’я знаходяться в центрі уваги руху за безпеку пацієнтів. Всесвітній альянс за безпеку пацієнтів працює з 40 лідерами руху, які в минулому постраждали в результаті відсутності заходів з безпеки пацієнтів. Вони прагнуть зробити охорону здоров’я у всьому світі більш безпечною.