Головна » Всесвітні дні » Міжнародний день психічного здоров’я

Міжнародний день психічного здоров’я

Психічне здоров’я, за визначенням Всесвітньої організації здоров’я, це стан благополуччя, яке дає можливість кожній людині здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати, брати участь в суспільному житті.

Відомо, що близько половини всіх психічних розладів починається у віці до 14 років. Такі розлади , за оцінками експертів ВООЗ, відмічають в світі у п’ятої частини всіх дітей і підлітків.

Важливим напрямком роботи психіатричної служби області є поліпшення якості життя пацієнтів, якого можна досягти лише спільними зусиллями. В українському суспільстві рідні повинні приховувати факт психічного захворювання, так як зіштовхуються з відгородженням суспільства від психічно хворих та їх нагальних потреб.

На сьогодні в Україні досить поширені групи людей, які пережили різні екстремальні ситуації. Посттравматичні стресові розлади є однією з найпоширеніших та найбільш несприятливих за перебігом форм психічних порушень у осіб, які пережили ситуації, що загрожували їхньому життю, або життю близьких людей і, відповідно, займають центральне місце серед так званих пограничних психічних розладів.

Кожен з нас може відчути на собі проблеми психічного характеру, тому дуже важливо докладати всіх зусиль для усунення чи ослаблення факторів, що підвищують ризик психічних зривів, таких наприклад, як військові дії, терористичні акти, бідність, безробіття, самітність, втрата ідентичності, безпорадність і безнадійність, коли нам здається, що ми не можемо хоч якось вплинути на навколишній світ.

Психічне здоров’я – це дуже цінний капітал будь-якого суспільства. Його слід захищати і зміцнювати, в той час, як епізоди психічного нездоров’я необхідно попереджувати і лікувати. Жодне суспільство, навіть найбідніше, не може дозволити собі не інвестувати в психічне здоров’я, саме тому будь-яка політика повинна аналізуватися з погляду її можливого впливу на психічне здоров’я суспільства.

Завідувач ІАК КНП «Центр ПМСД» БСР ДО»                      Надольна О.М.