Головна » Всесвітні дні » Всесвітній день боротьби з раком грудей

Всесвітній день боротьби з раком грудей

Рак молочної залози – одна із найпоширеніших онкохвороб в світі. На жаль, медики констатують, що кожна жінка може виявити в себе небезпечну недугу. Хвороба не враховує ані віку, ані статусу чи способу життя людини. Нерідко популярні акторки чи співачки борються зі страшним діагнозом та перемагають хворобу.

Рак молочної залози є другим онкологічним захворюванням після раку легень за кількістю хворих (включно з чоловіками). Відомо, що найчастіше від онконедуги страждають пацієнтки від 13 років. За статистикою, найбільше шансів одужати мають ті, хто вчасно звернувся за медичною допомогою. Проте діагностована пухлина навіть на останній стадії – це не вирок. Яскравим підтвердженням цього є історії знаменитостей, які всупереч прогнозам лікарів побороли онкохворобу.

Варто зазначити, що виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковується приблизно у 95% випадків.

Вчені називають близько 80 факторів, що можуть викликати рак молочної залози. Серед них найвагоміші: вік 40-60 років, пізня перша вагітність або її відсутність, надмірна вага тіла, рак молочної залози у сестри або матері, дисгормональні доброякісні захворювання молочних залоз, відсутність або короткий період годування грудьми, сексуальні розлади, гінекологічна патологія, гіпотиреоз.

Незалежно від того, чи входить жінка до групи ризику, для ранньої діагностики захворювань молочної залози необхідне щомісячне самообстеження молочних залоз та обов’язкова щорічна перевірка у лікаря. При самоперевірці слід звертати увагу на будь-які зміни грудей і при виявленні затвердінь або інших змін – негайно звернутися до лікаря.

Лікар – гінеколог

КНП « Центр ПМСД»БСР ДО »                                                                              Н.С.Лобода