Головна » Всесвітні дні » Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Зазначимо, що поліомієліт – це високозаразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, який вражає нервову систему. Джерелом інфекції при поліомієліті може бути як хвора людина, так і безсимптомний вірусоносій, що виділяє вірус із носоглотковим слизом і випорожненнями.

Передача захворювання може здійснюватися контактним, повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває в середньому 5-12 днів.

Вірус поліомієліту може паралізувати чи вбити дітей протягом всього лише кількох годин.

Не існує ліків проти високозаразного вірусу поліомієліту: імунізація є нашим єдиним ефективним захистом.

Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей.

Оральна поліо вакцина (ОПВ) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка дитина, яка пропустила вакцинацію, перебуває в групі ризику і може стати жертвою вірусу.

Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Безпека наших дітей – наша відповідальність.

Спалах поліомієліту доводить наскільки важливою є планова імунізація для попередження інфекційних захворювань. Причиною спалаху поліомієліту є хронічно низький рівень імунізації в країні.

Кожен може долучитися до того, щоб діти отримали вакцини. Родини мають знати факти про поліомієліт та користь вакцинації. Будь ласка, поговоріть зі своїми друзями та сусідами. Розкажіть про хворобу учням у школі. Вийдіть до свого оточення та висловіть свою позицію на підтримку імунізації дітей. Існує так багато шляхів, щоб допомогти і захистити українських дітей!

Лікар – педіатр

КНП«Центра ПМСД»БСР ДО»                                                               Т.Г.Стрельцова