Головна » Всесвітні дні » Всесвітній день боротьби з інсультом

Всесвітній день боротьби з інсультом

Інсульт – захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в порожнину черепа та стискання тканини мозку кров’ю. Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що, в свою чергу, викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують.

Профілактика інсульту базується на виявленні та корекції чинників ризику мозкового інсульту – артеріальної гіпертензії, хвороб серця, цукрового діабету, гіперхолестеринемії, гіподинамії, ожиріння, куріння, зловживання алкоголем та ін. Знизити смертність від інсульту можна шляхом покращення надання допомоги хворим.  Важлива й обізнаність населення як про чинники ризику, так і про перші ознаки інсульту. Час, упродовж якого хворий звертається за медичною допомогою, відіграє ключову роль у наданні ефективної допомоги при інсульті.

Від наслідків після перенесеного інсульту нікуди не дітися. Важливим є те, що головний мозок має дивовижну здатність: відновлення зруйнованих зв’язків. Завдяки цьому деякі функції піддаються відродженню, але в різному ступені. Методи реабілітації після інсульту, в тому числі паралічу, в першу чергу, забезпечуються фізіотерапією. Рухливістю пацієнта важливо почати займатися якомога швидше. Поки що вціліли після “вибуху” клітини готові до перебудови.

Відновлення промові після інсульту (афазії) можливо. Така терапія як заняття з логопедом дасть свої плоди, головне регулярність. Після того, як хворий пройшов курс лікування в умовах стаціонару, його переводять в домашні умови. У рідних стінах важливо створити комфорт для потерпілого і продовжувати фізіотерапевтичні процедури, а в разі потреби і заняття по відновленню мови.

Лікар- хірург

 КНП «Центр ПМСД»БСР ДО»                                                                               О.С.Крикун