Головна » Всесвітні дні » Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає День боротьби зі СНІДом в ім’я соціальної терпимості та розширення обміну інформацією про пандемію, що швидкими темпами розповсюджується усіма регіонами земної кулі. Саме такі спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.

Ніхто не застрахований від зараження ВІЛ. Тільки знання  шляхів передачі ВІЛ-інфекції та профілактичні заходи здатні захистити від зараження.

Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятися подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідування місць громадського користування – лазні, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитися у громадському транспорті. Ніхто не застрахований від зараження ВІЛ. Тільки знання  шляхів передачі ВІЛ-інфекції та профілактичні заходи здатні захистити від зараження.

Вірус ВІЛ передається:

-при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою, коли через слизову оболонку вірус проникає в організм статевого партнера;

-через кров, насамперед через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин, а також забруднений кров’ю, нестерильний медичний інструмент;

-дитині від ВІЛ-інфікованої матері – інфікування відбувається під час вагітності, пологів чи годуванні грудним молоком.

Тестування на ВІЛ-інфекцію можна пройти у будь-якому лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання або в спеціалізованих установах: СНІД-центрі, кабінеті «Довіри».

Сімейний лікар

КНП «Центр ПМСД» БСР ДО »                                                                             Іванова В.О.