Головна » Всесвітні дні » Імунізація:«Захистимося разом: вакцини працюють!»

Імунізація:«Захистимося разом: вакцини працюють!»

Вакцинація (англ.  vaccination) – введення антигенного матеріалу з метою породити імунітет до інфекційної хвороби, який запобігає зараженню або ослаблює його негативні наслідки.

Для даних цілей використовується наступний антигенний матеріал:

  • живі, але ослаблені штами мікроорганізмів або вірусів;
  • убиті (інактивовані) мікроби;
  • синтетичні вакцини;
  • очищений матеріал, наприклад білки мікроорганізмів.

В нашій країні профілактичні щеплення проти деяких хвороб є обов’язковими і включаються до календаря щеплень, а саме: вірусного гепатиту В, туберкульозу (БЦЖ), дифтерії, правця, кашлюка, гемофільної інфекції, поліомієліту, кору, краснухи та епідемічного паротиту.

В теперішні часи вакцина та імунізація являється чимось буденним, але так було не завжди. Історії відомо безліч прикладів винищуючих наслідків віспи, дифтерії, холери, чуми, кору та багато інших.

Досить згадати про епідемію чуми, наслідками якої був занепад Прадавньої Греції та Риму за рахунок знищення більшої частини населення. Пандемія грипу (так звана “іспанка”) в 1918-1920 роках забрала життя 40 млн чоловік, а число захворілих склало близько 500 млн чоловік.

Знаменною подією в медицині та світовій історії являється 14 травня 1796 року, коли англійським лікарем та дослідником Едвардом Дженнером була проведена перша процедура, яка згодом зробить революцію в медицині, відкривши новий метод профілактики. Мова йде про вакцинацію проти натуральної віспи.

В кінці XVIII століття був помічений цікавий факт. Виявилося, що у корів та коней також зустрічається віспа. Але віспа у тварин протікала легше і не з такою кількістю смертельних випадків, та ще могла передаватися людям. Але! Чому доярки практично без важких ускладнень переносили інфекцію, і згодом не заражалися натуральною віспою?

Едвард Дженнер створив першу в світі вакцину – проти натуральної віспи, а допомогла йому в цьому молочниця Сара Хелсіс. Жінка благополучно перехворіла коров’ячою віспою і отримала імунітет до натуральної віспи. Лікар втер рідину з виразок на руках молочниці у подряпину на тілі маленького хлопчика, а поті прищепив людську віспу – і він не захворів! Експеримент повторили через кілька місяців, а потім ще через п’ять років. Результат – дитина була абсолютно здорова. Сам Наполеон, незважаючи на протистояння англійської та французької корони в ті часи, велів виготовити золоту медаль на честь найбільшого відкриття, яке врятувало сотні тисяч людських життів.

Вакцини дали можливість людству досягати значущих результатів у боротьбі з інфекціями. У світі повністю ліквідована натуральна віспа, практично зник поліомієліт, триває ліквідація кору. В тисячі раз знижена захворюваність на дифтерію, коклюш, краснуху, вірусний гепатит і багато інших інфекційних захворювань.

З розвитком уявлень про роботу імунної системи сфера застосування вакцин постійно збільшується. Постійно ведуться роботи над створенням вакцин від інших інфекційних захворювань та препаратів для імунопрофілактики та імунотерапії онкологічних хворих.

На останок хочеться сказати, що вакцина та активна імунізація – наш шанс захистити себе та наших дітей вже сьогодні!

Лікар ЗПСМ Мокієнко І.С.