Головна » Всесвітні дні » Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я

Вже традиційно, кожної  весни в нашій  країні  проводиться Всеукраїнський  тиждень планування  сім’ї  та  збереження  репродуктивного  здоров’я. Проведення  цього  тижня – це можливість надати більше інформації та  привернути увагу українців до питань планування сім’ї, народжування  здорових дітей, збереження здоров’я. У  цьому  році проведення тижня  планування сім‘ї  призначено з 11 по 17  травня. Актуальні питання тижня –  це охорона репродуктивного здоров‘я  населення, здоровий спосіб  життя та  покращення демографічної ситуації в країні.

Гасло цього тижня «Свідоме планування сім’ї та міцне здоров’я – запорука щасливого майбутнього».

В Україні погіршена демографічна ситуація. Смертність  перевищує народжуваність . Демографічний спад ,за думкою експертів, відбувається за  різними соціально-економічними причинами. Основні причини: брак знань  про планування сім’ї, часті аборти в  молодому віці та соціально-економічне  положення в країні.

Що таке репродуктивне здоров’я? Це перш за все стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя людини. Він  характеризує здатність до зачаття і народження здорових дітей, безпечної вагітності, пологів, благополуччя матері та майбутньої дитини, можливості планування  наступних вагітностей.

Репродуктивне здоров’я – це насамперед відповідальність сімейної пари перед якою постають питання: як спланувати вагітність, скільки мати дітей,  як уникнути небажаної вагітності .Кожна жінка має право прийти до лікаря та отримати індивідуальну консультацію щодо методів контрацепції  для запобігання небажаної вагітності, або в разі бажаної вагітності отримати кваліфіковані поради прегравідарної підготовки сімейної пари.

В цей тиждень для просвітницької діяльності долучаються громадські організації по всій державі, навчальні заклади, центри, планування сім’ї сімейні лікарі, акушери – гінекологи, психологи, вчителі. Проходять лекцій, тренінгів, конференцій.

Тому для того, щоб спланувати сім’ю, народити здорових діток радимо:

Дотримуватися здорового способу життя, уникати шкідливих звичок, щорічно проходити профілактичні огляди у лікаря, дотримуватися раціональної контрацепції, відповідально відноситись до планування сім’ї і народження дітей.

Міцна родина – це наше щасливе майбутнє!

                                                                       Лікар акушер-гінеколог Ніколаєва  Н.С.

                                                                       Акушерка Яковенко О.В.