Головна » Всесвітні дні » Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом

Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом

Наркоманія, на превеликий жаль, дуже поширене явище в нашій країні. Наркотики – це проблема майбутнього. Сьогодні наркоманія поступово молодіє. Щорічна кількість наркоманів в нашій державі, за даними МВС, збільшується в середньому на 5-10%. На обліку  в органів внутрішніх справ знаходяться понад 122 тисячі наркоманів, 70 % з них припадає на молодь у віці до 30 років. За даними Комітету боротьби зі СНІДОМ, більше 70% випадків зараження ВІЛ-інфекцією відбувається серед наркоманів. Найбільш поширена наркоманія в Дніпропетровській області.

Зловживання наркотиками може стати в Україні проблемою №1.

Причина виникнення наркоманії перш за все пов’язана з вихованням в сім’ї. Молодь хоче відчувати себе незалежною, удосконалюватись, проте в погану сторону. Порушуються норми та правила поведінки, страждає культурна дисципліна.

А в такі часи, в які ми живемо все важче та важче. Але на це непотрібно закривати очі, скільки гине нашої молоді від наркотиків, калічать своє здоров’я. Треба більше інформувати, проводити семінари, лекції, вебінари, тощо, вводити більш жорсткі правила та норми поведінки.

26 червня відзначають – Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиків. У 1987 році Генеральна асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати цей день для того, щоб суспільство було вільним від наркотиків.

Вживання наркотиків призводить до погіршення здоров’я, до поширення захворюваності на Віл-інфекцію, гепатити В та С, туберкульоз тощо. Страждає психіка в людини, з’являються галюцинації, людина не тямить, що робить. Страждає також імунна система. Краще ніколи не доводити себе до такого стану, щоб не було потім катастрофічних наслідків.

В Україні формуються напрями аби протидіяти наркоманії, але дуже слабо. Недостатньо розвинута фінансова система, прогресує агресія серед населення у великих темпах, існує дефіцит соціальних працівників та психологів.

Те, що наркоманія й далі може рости, це очевидно, якщо не застосовувати для цього міри. Держава повинна тримати в жорсткому контролі цю ситуацію, карати тих, хто займається продажем наркотиків та їх ввезенням. Готувати якомога краще правоохоронні органи, формувати суспільство з дисциплінарними нормами та правилами поведінки.

Тільки спільними зусиллями ми можемо побороти наркоманію.

Зупинимо наркоманію разом!

Лікар ЗПСМ Богуславської амбулаторії ЗПСМ Притула В.Ю.