Головна » інформація » Кір та вакцинація!

Кір та вакцинація!

Кір – небезпечний вірус з дуже швидким поширенням серед невакцинованого населення.

Передається вірус повітряно-крапельним шляхом та може залишатись на поверхнях чи одязі впродовж 2 годин.

Які симптоми?

По перше – підвищення температури після інкубаційного періоду (зазвичай це 10 – 12 діб), кашель, нежить, почервоніння очей, а ще симптом який помічає лікар – маленькі білі плями на внутрішній поверхні щік. Вже на перших днях захворювання хвороба проявляє себе висипом, спочатку на обличчі та шиї, а згодом переходить нижче та розповсюджується на все тіло. Триває висипання 5 – 6 діб і потім починає зникати.

Кір особливо небезпечний своїми ускладненнями: гострі запалення вуха (отит), бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Такі ускладнення можуть призвести навіть до летальних наслідків!

А також цей вірус небезпечний для вагітних жінок тому, що має тератогенну дію на плод, та визиває численні вади розвитку або навіть може призвести до смерті плода.

Специфічної терапії від кору немає!

Захистити себе та свою дитину можливо лише вакцинацією!

В Україні роблять щеплення від кору двічі: у 12 місяців та в 6 років.

Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком внаслідок хвороби чи будь-якої іншої причини, тоді робиться вакцинація за порушеним графіком.

Які вакцини є в Україні?

Є активна вакцинація – коли вводиться збудник хвороби в огрганізм людини, тобто «жива» вакцина. Тоді починає працювати наш імунітет утворюючи антитіла, так він захищає наш організм і коли наступного разу ми будемо контактувати зі збудником, то він знатиме як з ним боротися.

Також застосовують «пасивну» вакцинацію, коли в організм людини вводять концентрати антитіл, але лише тоді коли був контакт з інфекцією або недостатньо вакцини. Така вакцинація є екстреною та не тривалою (приблизно три місяця)

За даними Всесвітньої організації здоров’я, що найменше 95% населення повинно бути вакциновано двома дозами КПК для надійного імунітету в країні.

Кір – найпоширеніша дитяча інфекція, але в дорослі також можуть захворіти нею. Одна хвора людина може заразити ще 15. Тому чим більше людей вакциновано, тим менший ризик захворіти та стати заразним для тих людей які не вакциновані.

За допомогою вакцинації можна зробити цю інфекцію контрольованою та створити надійний імунітет країни.

 

Лікар ЗПСМ   Богданівської АЗПСМ    Бахтін Р.М.