Головна » інформація » Всесвітній день безпеки пацієнта

Всесвітній день безпеки пацієнта

У 2019 році за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров`я весь світ почав відмічати Всесвітній день безпеки пацієнта. Згідно з Указом Президента № 648/2019 від 4 вересня 2019 року, День безпеки пацієнтів проводитиметься щорічно 17 вересня і в Україні.

Такий день ввели недарма, тому що безпека пацієнта є однією з найголовніших задач у медицині. Адже головне завдання усіх медичних працівників-це збереження та покращення здоров`я людини. Але не дивлячись на це, люди які звертаються за допомогою у лікувальні заклади мають деякі ризики. Вони можуть виникнути під час медичних втручань різної направленості (з діагностичною, лікувальною або реабілітаційною ціллю).

На сьогоднішній день пацієнт має право самостійно обрати лікаря на первинній ланці, тому доступність медичної допомоги стала кращою.

За оцінками провідних світових фахівців, в різних країнах тільки при наданні стаціонарної допомоги заподіяти шкоду можуть щонайменше кожному 10 пацієнту.  Разом з тим, майже половину випадків, в результаті яких можна заподіяти шкоду, можна попередити. Як приклад, можна привести зниження поширеності внутрішньолікарняних інфекцій, яке у половині випадків пов’язано виключно з дотриманням правил гігієни рук медичного персоналу.

На сьогоднішній день пандемія COVID-19 є однією з найсерйозніших проблем охорони здоров`я. Це нова та ще не вивчена повністю проблема, тому медичні працівники також піддаються ризику. Дивлячись на все вищезазначене, у вирішенні даної проблеми мають буди однаково зацікавлені як пацієнти, так і медичні працівники. З огляду на це, здоров`я кожної людини залежить від її самої:

  1. Профілактика захворювань-основа вашого здоров`я та благополуччя.
  2. Своєчасно звертатися за медичною допомогою і бути активно залученим в збереження і підтримання вашого власного здоров’я.
  3. Обов’язково надавати повну і точну інформацію про своє здоров’я.
  4. Не соромитися задавати питання медичному персоналу.
  5. Інформувати медичних працівників про будь-які відхилення в стані свого здоров’я при отриманні медичної допомоги, в т. ч. з питань знеболювання.

 

Лікар ЗПСМ Троїцької АЗПСМ                                           Андросова М.А.