Головна » Новини » 21 жовтня – всесвітній день йододефіциту

21 жовтня – всесвітній день йододефіциту

Йод – це дуже важливий мікроелемент, що  бере участь у формуванні гормонів щитоподібної залози. Цей елемент не синтезується нашим організмом, а потрапляє до нас лише з продуктами харчування та рідиною. Наша країна входить до країн зі зниженим споживанням йоду, найгірша ситуація у західній Україні.

Як розпізнати йододефіцит:

  • постійна втома та слабкість;
  • затримка росту та розвитку дитини;
  • зниження концентрації уваги та пам’яті;
  • погіршення інтелектуальної активності у дорослих;
  • збільшення щитоподібної залози (ендемічний зоб);
  • коливання ваги (різке підвищення маси тіла чи схуднення);
  • сухість шкіри, випадіння волосся, ламкість нігтів, тощо.

Проста популяційна профілактика йододефіциту – споживання йодованої солі, вона зберігає свої властивості 3-4 місяці від випуску, проте вона має зберігатися у вакуумній упаковці, також потрібно  збагатити свій раціон такими продуктами: морепродукти, риба, морська капуста, овочі та фрукти близько 500 грам щоденно, яйця, молоко, грецькі горіхи, гриби.

Щоденна рекомендована доза споживання йоду залежить від віку та скарг, безпечною вважається 150-300 мкг на добу, для вагітних та в прегравідарний період 400 мкг на добу.

Найбільш небезпечним йододефіцит для вагітних жінок та дітей. Тому у період планування вагітності, вагітності та годуванні груддю потрібно збалансовано харчуватися, та при появі перерахованих скарг звернутися до свого лікаря, щоб скорегувати раціон та за потреби призначити таблетовані препарати.

Лікар ЗПСМ  Аніщенко М.І.