Головна » Це важливо! » Впізнай більше про цукровий діабет та контролюй його

Впізнай більше про цукровий діабет та контролюй його

images (8)

З кожним роком кількість діабетиків у Дніпропетровській області збільшується на 5 – 8 відсотків. На початок 2015 року, у Павлоградському районі їх загальне число склало 875 осіб.

Цукровий діабет другого типу, серед інших хвороб, виділяється тим, що довгий час має прихований перебіг і нічим на дає про себе знати. Тому ризик цієї хвороби в тому, що виявляють її в ускладнених формах.Тому, рекомендовані диспансерні профілактичні обстеження – обов’язкові для всіх груп населення – від малечі до похилого віку.

Впізнай більше про цукровий діабет та контролюй його

 В основі цукрового діабету лежить зниження вироблення інсуліну підшлунковою залозою, відносна або абсолютна недостатність

Серед факторів ризику для прояву генетичної схильності до цукрового діабету істотне значення мають:

  • аліментарні похибки (переїдання, зловживання легкозасвоюваними вуглеводами) і пов’язане з ним ожиріння;
  • негативні емоції і нервово-психічні перевантаження;
  • травматичні ушкодження мозку (гіпофізу та ін.);
  • інфекції та інтоксикації внаслідок невірного самолікування можуть запустити аутоімунні процеси в підшлунковій залозі;
  • захворювання підшлункової залози (панкреатити);
  • погіршення кровопостачання інсулярного апарату (атеросклероз);
  • інші ендокринні захворювання (тиреотоксикоз та ін.)

Як діабет шкодить організму?

Нестача інсуліну в організмі приводе до голодування тканин –

  • голодування тканин сприяє посиленню перетворення глікогену печінки в глюкозу тим самим сприяючу зниженню глікогену в печінці та підвищенню глюкози крові, яку клітини засвоїти не можуть;
  • підтримці високої глюкози крові сприяє також синтез глюкози з амінокислот, в результаті чого порушується синтез білка;
  • у зв’язку з нестачею в печінці глікогену розвивається її інфільтрація жиром;
  • жирова інфільтрація, в свою чергу, сприяє накопиченню в крові кетонових тіл (недоокислених продуктів жирового обміну), що веде до зниження резервної лужності крові і розвитку ацидозу (закислення крові);
  • ацидоз сприяє розпаду тканинних білків;
  • продукція вуглеводів із амінокислот ведуть до накопичення в крові продуктів азотистого обміну;
  • виведення продуктів азотистого обміну може бути складно в результаті пошкодження нирок при тривалому існуванні діабету;
  • в результаті діабетичного пошкодження нирок порушується реабсорбція глюкози в нирках і виведення кетонових тіл з сечею, підвищується осмотичний тиск в канальцях нирок, що сприяє розвитку поліурії (великої кількості сечі) і веде до зневоднення;
  • в свою чергу, з кетоновими тілами утворюються солі з іонів  натрію, калію, магнію, фосфору, кальцію, які втрачаються з сечею;
  • надлишкова затримка жиру – підвищує вироблення холестерину в печінці та веде до підвищеної продукції ліпопротеїдів, які сприяють розвитку атеросклерозу;
  • в свою чергу, атеросклероз ще більш погіршує кровопостачання інсулярного апарату;
  • при довгоіснуючих обмінних порушеннях поряд з атеросклерозом та діабетичної нефропатією розвиваються  ретинопатія (пошкодження сосудів очей) та  нейропатія (пошкодження нервів).

Всі ці пошкодження та розлади, при адекватному харчуванні  та  лікуванні,відступають, а здоров’я клітин відновлюється

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Енергетичну цінність дієти розраховують індивідуально,  виходячи з теоретичної маси тіла, віку, статі, супутніх захворювань та характеру трудової діяльності. При цьому слід пам’ятати, що:

  • дієта при діабеті з ожирінням відрізняється від дієти при різкому виснаженні діабетика з наявністю кетоацидозу;
  • при діабеті з жировою інфільтрацією печінки дієта відрізняється від дієти при діабетичному гломерулосклерозі з затримкою азотистих шлаків.

У всіх цих рекомендаціях і відмінностях харчування зможе розібратися тільки Ваш лікар, упираючись на об’єктивні показники обстежень Вашого організму.

Загальні рекомендації для попередження ускладнень при діабеті:

  • для попередження розвитку атеросклерозу – обмежити вживання продуктів, які богаті холестерином (тугоплавкі жири, мозок, яєчний жовток, печінка, нирки), перевагу віддавати – рослинному маслу;
  • показано введення в раціон підвищеної кількості вітамінів, особливо у природному вигляді (ретинол, рибофлавін, піридоксин, ціанокобаламін, ніацин, аскорбінова кислота);
  • слід вводити достатню кількість калію, магнію, кальцію, фосфору;
  • важливо забезпечити підвищений вміст у раціоні міді, цинку, марганцю (зокрема, магній перешкоджає розвитку атеросклерозу, марганець сприяє зниженню гіперглікемії та утилізації жиру, мідь потенціює гіпоглікемічну дію інсуліну і використання м’язами глюкози, гальмує розпад і сприяє накопиченню глікогену в печінці, цинк входить до складу інсуліну та потенціює тривалість його глікемічної дії);
  • для профілактики зневоднення організму кількість рідини повинно бути достатнім (необхідно компенсувати недоотриману організмом рідину);
  • рівень глюкози крові, який не нормалізується дотриманням дієти, вимагає застосування глюкозо знищуючих препаратів. При цьому лікувальне харчування відіграє важливу роль і є обов’язковим фоном.

Ігнорування рекомендацій призводить до ускладнень.

Довіряйте своєму лікарю і бережіть своє здоров’я.

З контрольованим діабетом можна жити довго і працездатно!