Головна » Це важливо! » При хорошій мотивації припинення куріння – легко здійсненна задача.

При хорошій мотивації припинення куріння – легко здійсненна задача.

При хорошій мотивації припинення куріння – легко здійсненна задача.

Для досягнення успіху програм боротьби з курінням повинні враховуватися фактори, що враховують звичку до куріння, такі як стереотипи поведінки, вплив навколишнього середовища, а для багатьох – і хімічна залежність. Використання нікотинових жуйок і дермальних пластирів може бути корисною додатковою мірою для деяких хворих, що страждають залежністю від нікотину. Деяким хворим може бути також призначено лікування, спрямоване на розвиток відрази до нікотину.

Що робити батькам, якщо дитина закурила

КРОК ПЕРШИЙ.  Подумайте, що куріння дає дитині

Можливість експериментувати? Може, йому цікаво, які виникнуть відчуття? Якщо причина в цьому, дитину треба м’яко контролювати, захоплення пройде само собою, коли підліток перейде до наступного експерименту.

Підліток таким чином хоче висловити протест проти вашого, батьківського, насильства? Може, ви забороняєте синові з кимось дружити або наполягаєте, щоб він носив куплену бабусею немодну куртку? Але ваша дитина виросла, у нього з’явилася потреба бути самостійним і незалежним. Напевно, треба дати йому більше прав, не забувши при цьому підкинути і обов’язків.

Дитина хоче належати до тієї компанії підлітків, в якій він хоче бути своїм? Постарайтеся м’яко з’ясувати, чи курять хлопці його класу. Іноді батьки запитують, чи є сенс переводити дитину в іншу школу або позбавляти його фінансування? Такі методи рідко допомагають. Поки підліток сам не захоче розлучитися з сигаретою, ваші вимоги нічого не дадуть. А позбавлення кишенькових грошей тільки озлобить дитину: сигарети він буде «стріляти» у приятелів або на що-небудь вимінювати.

КРОК ДРУГИЙ.  Знайдіть спільне заняття

Дитина почала курити, а ви про це не відразу впізнали – швидше за все, порушений контакт. Спробуйте спочатку відновити довіру, не акцентуючи увагу на проблемі куріння. Дитина росте, і відносини іноді доводиться будувати заново. Можна разом сходити на футбол або пограти самим. Можна разом зробити велосипедну прогулянку, пограти в теніс або записатися у фітнес-клуб і т.д. По-перше, це спосіб перебудувати відносини, знову подружитися з дитиною.

По-друге, фізична активність – найкраща альтернатива палінню. По-третє, ви отримуєте можливість м’яко, не давлячи, натякнути синові зайвий раз про шкоду куріння. Якщо ж підліток погодиться відмовитися від шкідливої ​​звички, спорт – краща профілактика, що не дозволяє повернутися до куріння.

КРОК ТРЕТІЙ.  Запропонуйте щось натомість

Коли хлопчик мріє потрапити в збірну КХЛ, його неважко переконати кинути палити. Враховуючи сферу інтересів дитини, постарайтеся підібрати такі аргументи, які дійсно змусять його задуматися про наслідки куріння. Важливо не критикувати його, а навпаки, вселяти, що він сильний, самостійний, він зможе кинути палити. Батьки з цим не завжди справляються, але вам доведеться не лаяти дитину, не тиснути на нього, а підбадьорювати і піднімати його самооцінку. Подивіться на ваші сімейні традиції критично. Коли тато курить, він провокує дитини наслідувати його. А ось якщо тато вирішить кинути палити одночасно з сином, їм обом буде у багато разів легше.

КРОК ЧЕТВЕРТИЙ.  Виберіть правильний тон спілкування

Ви приречені на провал, якщо першим ділом заявіть: «Ти ще малий курити!» Або повідомте «новина» про те, що курити шкідливо. А ось фраза «Можна з тобою серйозно поговорити?» Буде сприйнята доброзичливо (у дитини питають дозволу, що автоматично ставить його на одну сходинку з дорослими). Не впадайте у відчай, якщо з першого разу нічого не вийде. Дитині важливо знати, що його близькі готові спокійно розмовляти: без крику, докорів і нотацій. Коли дитина каже, що після куріння у нього підвищується настрій і виникає відчуття комфорту, не варто його переконувати. Але ваше завдання – м’яко показати, що позитивний ефект куріння значно слабкіше негативного. Доводами про страшні захворювання дитину не пройме, а ось перспектива опинитися залежним його може налякати. Кожен підліток пристрасно прагне до свободи, тому важливо йому пояснити, що з нікотиновою залежністю він втрачає самостійність і перестає бути господарем свого тіла і своїх думок.