Головна » Це важливо! » Фактори ризику артеріальної гіпертензії підконтрольні, але потрібні власні бажання.

Фактори ризику артеріальної гіпертензії підконтрольні, але потрібні власні бажання.

Чи можна попередити таке захворювання як артеріальна гіпертонія? Досвід лікарів і численні дослідницькі роботи в цьому напрямку підтверджують, що можливо. Тут головне, самоконтроль і бажання пацієнта. Артеріальна гіпертонія або гіпертензія є одним з найпоширеніших хронічних захворювань. Це пов’язано з підвищенням артеріального тиску. Як відомо, повністю вилікувати дане захворювання не можливо, але за власним артеріальним тиском можна з успіхом стежити.
Підвищений тиск – це один з головних чинників, наслідком якого є ішемічна хвороба серця та розвиток захворювань нирок. Чим раніше лікарі виявлять артеріальну гіпертензію, тим менше ризик розвитку ускладнення хвороби в майбутньому. У чому ж причина виникнення цієї недуги? Як виявляється, залишаються невідомими 90% випадків виникнення такого серйозного захворювання як гіпертонія.
Відзначають певні фактори, які збільшують ризик розвитку гіпертензії. У цей список входять: нездоровий спосіб життя, дефіцит фізичної активності, неправильне харчування, професійні шкідливості, спадкова схильність, хвороби нирок. А також високий рівень адреналіну, куріння і зловживання алкоголем. До того ж, гіпертензія загрожує людині такими ускладненнями як інфаркт, інсульт, порушенням зору, ураженням головного мозку, серцевою та нирковою недостатністю.
Дане захворювання зазвичай може протікати без наявних симптомів або супроводжуватися головним болем, запамороченням і миготінням мушок перед очима, шумом у вухах, поганим сном, дратівливістю, неможливістю зосередитися на роботі, швидкою стомлюваністю, припливами крові до голови, ослабленням пам’яті, зниженням зору, короткочасною втратою мови.
Ускладнення цієї хвороби завжди можна попередити за допомогою лікування і контролю тиску. Оцінювання артеріального тиску проводять після 10 хвилинного відпочинку в положенні сидячи шляхом 3-разового вимірювання на обох руках з 5 хвилинними інтервалами між вимірюваннями. Вимірювати АТ у домашніх умовах дозволяє виявляти гіпертензію «білого халата», коли в умовах клініки вимірюється підвищений АТ, а при вимірюванні в «домашніх» умовах – нормальний. Для отримання більш об’єктивних цифр АТ існує 24-годинний моніторинг АТ.
Для створення у медичного спеціаліста картинки точного причинного зв’язку артеріальної гіпертензії слід надавити повну інформацію про себе: о прийманні лікарських препаратів, гормональних контрацептивів або гормональної терапії, наявністю ішемічної хвороби серця, цукрового діабету, подагри, захворювань нирок або спадковість к цим захворюванням, і, звичайно, як вказувалось вище, потрібна інформація о способі Вашого життя та звичках.
У свою чергу, досвідчений лікар, встановивши діагноз, проводить додаткові лабораторні та інструментальні обстеження хворого, тобто перевіряє стан очного дна, досліджує роботу серця і нирок.
Важливо, щоб хворий регулярно відвідував свого лікуючого лікаря, для контролю ефективності лікування і загального стану.
Фахівці поділяють артеріальну гіпертензію на кілька ступенів тяжкості, які визначаються показниками тиску і різними ускладненнями. якщо вони будуть виявлені. У разі якщо пацієнту точно встановили і підтвердили діагноз – артеріальна гіпертензія то слід обов’язково приймати всі призначені лікарем препарати і дотримуватися рекомендацій лікаря. Коли Ваш тиск буде в нормі – не пропускайте прийом ліків і намагайтеся вживати їх в один і той же час дня. Категорично забороняється припиняти прийом медикаментів. Якщо ж прийом препаратів припинити або почати приймати їх безсистемно, то збільшується ризик рецидиву і ускладнення.
Якщо хворий, страждає надмірною вагою, то йому слід хоча б трохи схуднути. Зайва вага підвищує ризик виникнення розвитку гіпертонії. Регулярні спортивні вправи, такі як: біг, ходьба, плавання або їзда на велосипеді допомагають запобігти підвищенню артеріального тиску.
Здоровій людині, члени сім’ї якої страждали або страждають підвищеною артеріальною гіпертензією, рекомендується періодично вимірювати тиск. Крім цього, слід відмовитись від куріння, зловживання спиртними напоями, дотримуватися зниження солі і жирної їжі. Рекомендується збільшити вживання овочів і фруктів, займатися спортом, намагатися уникати стресів і підтримувати нормальну вагу тіла.
Якщо Ваші діти схильні до ожиріння, скаржаться на головні болі, поганий зір, мають спадкову схильність, то їх батькам рекомендується дотримуватись індивідуальної програми оздоровлення, яку надасть Вам Ваш лікар.
Завжди раціональніше боротися за здоров’я, а не проти хвороби. І жити, як можна довше, залишаючись практично здоровою людиною, але слід цього захотіти – активно, діяльно, по внутрішньої потребі, за щирим переконанням.
Бажаємо Вам цього.

Павлоградський районний
центр первинної медико-санітарної допомоги